Rimini. Piazza Cavour is renewed with the restyling of an historic commercial activity: Daniele and Maurizio Hairdressers!

The ambition of the project is to propose a friendly place, responsive to the spatial and functional needs of the client. This place, for over half a decade a “silent” benchmark for the city center, is renewed becoming a “treasure chest” in which a careful use of materials offers to the user an intense sensory experience. As in a workshop, the furnishings are custom built. Through the materials used, few and essential, users get involved into a cozy space with nostalgic flavor, where for a moment became extranged from the busy city environment catapulting into a familiar reality. The space, only 15 square meters, consists of two areas: entry and waiting area, identified by two seats and a mobile in wood and iron; work area, with three workstations and a shampoo basin. The use of two predominant materials, wood for the surfaces and iron for the structure of the furniture emphasizes the emotional dimension of the place: a sober and measured meeting place, in continuity with the tradition of craftsmanship of Piazza Cavour.

A Rimini, Piazza Cavour si rinnova con il restyling di una storica attività commerciale: il negozio di Parrucchieri di Daniele e Maurizio!

L’ambizione del progetto è proporre un luogo accogliente, rispondente alle esigenze spaziali e funzionali della committenza. Questo luogo, da oltre un lustro un punto di riferimento “silenzioso” per il centro cittadino, si rinnova diventando uno “scrigno prezioso”, in cui con un accurato utilizzo dei materiali che lo compongono viene offerta al fruitore un’esperienza sensoriale intensa. Come in una bottega artigiana, gli elementi di arredo sono pensati e costruiti su misura. Attraverso i materiali utilizzati, pochi ed essenziali, il fruitore viene coinvolto in uno spazio accogliente dal gusto rétro, in cui per qualche momento si estranea dal contesto frenetico cittadino catapultandosi in una realtà familiare. Lo spazio, di appena 15 metri quadrati, si compone di due ambiti: area di ingresso e di attesa, individuata da due sedute ed un mobile contenitivo in legno e ferro; area lavoro, con tre postazioni ed un lavatesta. L’utilizzo di due materiali predominanti, il legno per le superfici ed il ferro per la struttura degli arredi enfatizza la dimensione emozionale del luogo: un punto di ritrovo sobrio e misurato, in continuità con la tradizione artigiana di Piazza Cavour.


PROGRAM: hair saloon


CLIENT: daniele e maurizio parrucchieri


TYPE: commision


LOCATION: rimini [italy]


YEAR: 2016


SIZE: 15 sqm


STATUS: completed


PHOTOS: riccardo gallini