The project involves the renovation of a house situated near the historic center of Rimini in a densely built. For this reason the visual fruition most valued of the building is the north side and the roof. Hence the decision to intervene on the existing with a new shell that provides continuity in a “unique material” in the north elevation and coverage. A new “cover” that creates a ventilation chamber over to the existing building by improving the energy performance of the most critical sides and on which are realized by the cuts that contain the opening systems full-height. The overlap between the new project and existing building is deliberately emphasized in the front, where the shell, like an extruded, develops cantilevered generating a coverage to protect the entrance. The materials used follow the colors of the garden and its trees through the green slate coating and through the warm tones of the wood used in the facade.

Il progetto consiste nella ristrutturazione di una abitazione situata a ridosso del centro storico di Rimini in una zona densamente costruita. Per questo la fruizione visiva del fabbricato maggiormente valorizzata è il suo fianco nord e la copertura. Da qui la decisione di intervenire sull’esistente con un nuovo guscio che mette in continuità in un “unicum materico” prospetto e copertura. Una nuova “cover” che crea una camera di ventilazione rispetto all’edificio esistente migliorandone le prestazioni energetiche sui lati più critici e sulla quale vengono create delle incisioni a tutta altezza che contengono i sistemi di apertura. La sovrapposizione tra nuovo progetto ed edificio esistente è volutamente enfatizzata in facciata, dove il guscio, come un estruso, si protende a sbalzo generando una copertura a protezione degli ingressi. I materiali utilizzati ricalcano i colori del giardino e delle sue alberature attraverso il verde ardesia del rivestimento e i toni caldi del legno utilizzato in facciata.


PROGRAM: residential


CLIENT: confidential


TYPE: commision


LOCATION: rimini [italy]


YEAR: 2012


SIZE: 250 sqm


STATUS: idea